Belangenvereniging Den Dolder


30 januari 2019

Het Duivendorp gerenoveerd

Category: Activiteiten – Katina – 16:55

Het Duivendorp gerenoveerd

Woensdag 19 december jl was het zover, op feestelijke wijze werd de  renovatie van de oorspronkelijk uit 1921/1922 daterende monumentale woningen rond het “Pleinespleintje” in de Pleineslaan gemarkeerd, samen met huurders en genodigden.

Nadat de sleutels van de laatste gerenoveerde woning aan de huurders waren overhandigd werd op het plantsoentje ter plaatse een speech gehouden door wijkwethouder Sander Jansen, waarna Christoph Pleines, de Dolderse werkgever van het eerste uur, de regie in handen nam.  Wethouder Jansen  en  dhr. Rob Wassenberg, directeur van Woningbouwvereniging Woongoed Zeist (voorheen De Combinatie)  onthulden daarop samen een interessant informatiebord, waarop de historische achtergrond dan deze woningen is belicht, De inhoud daarvan is verzorgd door Mieke van der Ploeg namens de Historische Vereniging Den Dolder. Aardig daarbij is dat ook de eerste bewoners van deze woningen genoemd zijn, waaronder diverse nu nog bekende Dolderse familienamen zoals Oudenes, Noordanus en Van Nimwegen. De woningen werden indertijd opgeleverd door de Woningbouwvereniging Duivendorp, een van de rechtsvoorgangers van de huidige verhuurder. Nr. 35 bleef vanaf die oplevering tot aan de recente renovatie bewoond door de familie van der Wal, die er een schoenmakerij en -winkel in hadden gevestigd.

De aanwezigen konden ter afronding van de viering genieten van een hapje en een drankje in Cafetaria “Dolle Dries”.

De Belangenvereniging heeft zich samen met de Historische Vereniging en andere belanghebbenden meerdere jaren met succes ingespannen om de monumentale status van de Duivendorp woningen te handhaven en het geheel gerenoveerd te krijgen, waarbij ook de landelijke Erfgoedvereniging Heemschut haar expertise heeft ingebracht.

De overige Duivendorp woningen die verderop langs de Pleineslaan staan zullen door Woongoed Zeist over enkele weken wederom als zgn “klushuizen” in de verkoop worden gegeven. Ook op deze huizen rust echter de status van beschermd monument en we spreken de verwachting uit dat de Gemeente er bij haar vergunningen- en handhavingsbeleid strikt op zal toezien dat de zgn “ensemblewaarde” van het geheel geen geweld wordt aangedaan.

foto infobord duivendorp

Geen reacties

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.