Belangenvereniging Den Dolder –


1 april 2021

WA Hoeve raadsinformatievergadering 11 februari 2021

Category: Bouwplannen,Geen categorie,wa hoeve – Katina – 21:14

Even terug in de tijd.
Tussen najaar 2015 en eind 2016 heeft een projectgroep bestaande uit 30 bewoners, samen met een vertegenwoordiger van Altrecht en een projectleider van de gemeente, hard gewerkt aan een gebiedsvisie voor het WA terrein. Dit gebeurde natuurlijk op verzoek van Burgemeester en Wethouders en binnen door de Gemeenteraad in juli 2015 vastgestelde (ruime) kaders.

Vele avonden en enkele zaterdagen zijn er in het ontwikkelen van de gebiedsvisie gaan zitten. Het was een visie voor het héle terrein. Middenas, Noord- en Zuidvlak én de zorgkern! De weg naar de gebiedsvisie ging niet over rozen. Men werd het niet eens over het aantal huizen. Toen het voorstel af was, besloot de Gemeenteraad om bij nader inzien de woonvisie i in de gebiedsvisie op te nemen. In de kaders die in juli 2015 waren meegegeven voor de groep die een gebiedsvisie zou gaan ontwikkelen stond deze woonvisie niet. In het najaar van 2015 heeft de projectgroep nog uitdrukkelijk aan de wethouder gevraagd of de woonvisie van toepassing was, Antwoord: nee. Daar was men niet blij mee. Aan het eind van het spel de spelregels veranderen.
Enfin. Lang verhaal kort… Op 17 januari 2017 is de gebiedsvisie vastgesteld, met een compromis.

Volgens de gebiedsvisie zou het héle terrein zou in 10 à 15 jaar ontwikkeld worden. In plaats van een aantal huizen te noemen werd vastgesteld dat het gebied stapsgewijs ontwikkeld zou worden en dat de huizenbouw zou stoppen als het gebied 15 miljoen voor Altrecht had opgebracht. Dit was het bedrag dat Altrecht nodig had om uit de kosten te komen, om het terrein te verlaten.  Boekwaarden van de panden en plankosten, en als die zouden tegenvallen, zou dat het risico van Altrecht zijn (gebiedsvisie pagina 47). Een Planbegeleidingsgroep (PBG) is in het leven geroepen om dit proces te begeleiden en de stappen te toetsen aan de gebiedsvisie.

Inmiddels heeft Altrecht de Middenas en Noord- en Zuidvlak samen verkocht voor een bedrag in de buurt van die 15 miljoen. Het bedrag dat Altrecht nodig had om uit de kosten te komen.

Een projectontwikkelaar is aan de slag gegaan met het maken van plannen, maar wilde voor het Noord- en Zuidveld niets definitiefs beslissen vóórdat het de toezegging had dat Altrecht en Fivoor, het terrein voor 2017 verlaten zouden hebben. Altrecht en Fivoor zitten op de Zorgkern. De toezegging dat ze voor 2027 weg zijn, kwam in december.

Toen informeerde de wethouder de Raad (zonder voorafgaand de PBG om advies te vragen) dat er nu nagedacht gaat worden over de ontwikkeling van de Zorgkern. Alsof het een heel nieuw project betrof. Reden voor de PBG en de Belangenvereniging Den Dolder om bij de Raad aan de bel te trekken.

Ehhh… “Volgens de gebiedsvisie die over het hele terrein gaat, moest het hele gebied in totaal 15 miljoen opbrengen voor Altrecht. Die is nu binnen. Graag voorzichtig aan met verdere ontwikkeling. En graag na advies aan de PBG.”

Tijdens een openbare informatiebijeenkomst op 11 februari, begon het iedereen te duizelen. Ondanks dat de wethouder in een tweede raadsinformatiebrief uitdrukkelijk aan Raad vroeg om te beslissen de 15 miljoen euro los te laten, was de wethouder nu ineens van mening dat de 15 miljoen niet werd losgelaten. Doorvragen leerde dat Altrecht en de projectontwikkelaar gaan bepalen wanneer met opbrengsten minus kosten (inclusief kosten die Altrecht maakt voor vertrek) de 15 miljoen gehaald is.
Pardon? Die kosten waren al berekend in 2016: 15 miljoen. Die moest het terrein nou net opbrengen.

De Planbegeleidingsgroep verzocht meer in de melk te brokken te krijgen, als de “oude” 15 miljoen werd losgelaten. Ook verzocht de Planbegeleidingsgroep om Noord- en Zuidveld en Zorgkern samen, als één project te blijven zien en de plannen in onderlinge samenhang te maken.

Groen Links deed het voorstel om de bestemmingsplannen van noord en zuid en de zorgkern in één keer te behandelen eind 2021 en niet Noord en Zuid in het voorjaar en Zorgkern in het najaar. Het is immers gebaseerd één gebiedsvisie. Dit voorstel werd van tafel geveegd. Het zou in strijd zijn met de overeenkomt tussen Altrecht en de Projectontwikkelaar. Overigens gaar uiteindelijk de Gemeenteraad hierover, dus dat kan nog interessant worden.

Nieuw Democratisch Zeist en Seijst.nu dienden een motie met twee verzoeken:
1. Meer invloed voor de Planbegeleidingsgroep.
2. Het verzoek aan de wethouder om zorg te dragen voor betere communicatie met het dorp over het WA-terrein. Ook deze verzoeken werden van tafel geveegd.

Uit de debatten rees het beeld op dat het voor de Raadsleden moeilijk is om de Zorgkern te blijven zien als één geheel met Noord en Zuidveld. Eén gebiedsvisie voor het héle terrein, zoals het in januari 2017 is vastgesteld. De belangenvereniging zal hier aandacht voor blijven vragen.

Zie voor de raadsinformatie brieven en brieven Planbegeleidingsgroep en Belangenvereniging Den Dolder, eerder berichten.
Zie voor de motie

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.